• De PVV is tegen het sturen van Nederlandse militairen naar Oekraïne, omdat Nederland al aan “veel missies” meedoet en ook het Nederlands grondgebied beschermd moet worden.
  • Premier Dick Schoof kijkt juist wel positief naar een eventuele Nederlandse bijdrage aan een vredesmacht.
  • Duitsland is terughoudend over militaire inzet in Oekraïne, terwijl het Verenigd Koninkrijk juist al “klaar en bereid” is troepen te sturen.
  • Lees ook: Zelensky: geen vredesdeal zonder Oekraïne – team Trump ontkent alles al weggegeven te hebben aan Poetin

De PVV is tegen het sturen van Nederlandse militairen naar Oekraïne. Dat heeft Geert Wilders op X laten weten. Volgens hem doet Nederland al aan “veel missies” mee en moet ook het Nederlands grondgebied beschermd worden.

Wilders koerst met zijn standpunt af op een botsing met het kabinet. Premier Dick Schoof zei dit weekeinde nog tijdens een veiligheidsconferentie in München dat Nederland positief kijkt naar deelname aan een vredesmacht die Oekraïne na een akkoord met Rusland moet beschermen.

Volgens Schoof is deelname wel afhankelijk van twee voorwaarden. Het mandaat van de missie moet volkomen helder zijn en er moet Amerikaanse ruggensteun zijn. “Want als het stevig uit de hand loopt in een situatie, moet je wel op de Amerikanen kunnen rekenen ten opzichte van Rusland.”

Sinds vorige week is de veiligheidsarchitectuur van Europa op losse schroeven komen te staan. De nieuwe Amerikaanse regering kondigde aan met Rusland over vrede in Oekraïne te gaan onderhandelen. Daarbij zouden Europa en Oekraïne niet betrokken worden, werd in eerste instantie gezegd.

Amerikaanse en Russische onderhandelaars zijn inmiddels in Saudi-Arabië aangekomen. Ook de president van Oekraïne gaat daarheen. Een deel van de EU-leiders komt maandag aan het eind van de middag voor spoedberaad in Parijs bijeen om de nieuwe situatie te bespreken. Europa wil niet dat zonder haar en Oekraïne wordt onderhandeld over een vredesakkoord.

'Laat Oekraïense mannen in Nederland maar teruggaan naar hun eigen land'

Wilders vindt ook dat Oekraïense mannen in het buitenland eerst maar eens hun land moeten gaan helpen. "Bovendien zijn er nog tienduizenden Oekraïense mannen in Nederland, laat hen maar teruggaan om hun eigen land te helpen, ook als militair", schrijft de PVV-leider op het sociale medium.

Wilders gaf eerder al aan bij het voorjaarsoverleg geen extra geld over te hebben voor Oekraïne. Hij heeft eisen die veel geld kosten. Hij wil dat de gasrekening voor huishoudens omlaag gaat, dat de huren worden verlaagd en dat de btw op boodschappen omlaag gaat. Dat geld moet worden gevonden bij ontwikkelingshulp, klimaat en een bankenbelasting.

Nederland is een van de koplopers als het gaat om steun aan Oekraïne. Er is al 17 miljard euro toegezegd, voornamelijk militaire steun. Een ruime Kamermeerderheid steunt dit beleid. De PVV was altijd tegen hulp aan Oekraïne, maar Wilders maakte een draai tijdens de formatie om het huidige kabinet mogelijk te maken.

Duitsland nog afwachtend over bijdrage aan vredesmacht

Duitsland vindt het nog te vroeg om te praten over een bijdrage aan een eventuele vredesmacht in Oekraïne, maar zal "niet terugdeinzen" om grondtroepen te sturen als daarover duidelijke afspraken worden gemaakt. Een regeringswoordvoerder heeft dat gezegd voor een spoedoverleg in Parijs over Amerikaanse plannen de oorlog te beëindigen.

"We hebben herhaaldelijk gezegd dat we eerst moeten afwachten of en hoe er hopelijk vrede komt voor Oekraïne", zei de woordvoerder over de eventuele inzet van Duitse militairen. De Duitse regering verwacht niet dat de informele top concrete resultaten zal opleveren.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin besloten vorige week onmiddellijk te beginnen met onderhandelen. De VS willen geen militairen naar Oekraïne sturen. Er is daarom veel aandacht voor een eventuele vredesmacht bestaande uit Europese militairen. Onder meer het Verenigd Koninkrijk is bereid militairen naar Oekraïne te sturen als veiligheidsgarantie bij een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland.

Britse premier 'klaar en bereid' om troepen te sturen

De Britse premier Keir Starmer heeft gezegd dat hij "klaar" en "bereidwillig" is om Britse troepen in Oekraïne te plaatsen om te helpen de veiligheid van dat land te garanderen als onderdeel van een vredesakkoord. In de Britse krant Daily Telegraph schreef Starmer dat het veiligstellen van een langdurige vrede in Oekraïne "essentieel is als we Poetin in de toekomst willen afschrikken van verdere agressie".

Volgens de premier is het Verenigd Koninkrijk bereid om bij te dragen aan veiligheidsgaranties voor Oekraïne door "onze eigen troepen op de grond te zetten, indien dit nodig is". "Ik zeg dat niet lichtzinnig", schreef hij. "Ik voel heel diep de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met het mogelijk in gevaar brengen van Britse militairen." Toch overweegt Starmer dat om "de veiligheid van Oekraïne, dit continent en ons land" te garanderen.

Polen stuurt geen troepen

Polen gaat geen militairen naar Oekraïne sturen, maar blijft het buurland steunen met financiële en militaire hulp. Premier Donald Tusk zei dit vlak voor vertrek naar Parijs, waar een informele top over Oekraïne en Europese veiligheid wordt gehouden.

Tusk gaat andere Europese leiders tijdens het spoedoverleg aansporen hun defensie-uitgaven te verhogen. Hij is van mening dat Europese landen Oekraïne niet goed kunnen helpen als zij geen stappen zetten om hun defensiecapaciteiten te verbeteren. Europa is "niet in staat om het militaire potentieel van Rusland tegen te gaan", zegt hij.

Polen stelt zich sinds de Russische inval in Oekraïne op als een mondige partner van Oekraïne. Het land vangt bijna 1 miljoen Oekraïners op, dat is volgens VN-cijfers bijna een op de zeven gevluchte Oekraïners.

LEES OOK: Europese Commissie wil lidstaten meer ruimte geven in begroting voor hogere uitgaven aan defensie